Kategorier
Okategoriserade

Olika typer av fönsterdörrar

Är det dags att köpa ny fönsterdörr till altanen, balkongen, farstutrappan eller sommarstugan? Det finns många beslut att ta gällande dörrens stil och funktion. Här kan du läsa några av de saker som kan vara viktiga att tänka på när man skall köpa en ny fönsterdörr. 

Fönsterdörrens stil

Linjerat betyder att bara halva dörren är i glas medan helglas innebär att hela dörren är i glas. Isolationsförmågan på dagens glas är så pass hög att ditt val mellan linjerat och helglas inte kommer ha så stor effekt på inomhusklimatet. Vad du väljer för stil borde snarare spegla husets utseende. Att ha en fönsterdörr helt i glas ger ett minimalistiskt och modern känsla och kan passa på såväl funkishus som på nya villor. Vill du ha en lite mer traditionell stil som passar till en äldre stuga är linjerade dörrar bättre. Du kan lägga till spröjs för att få snygga verandadörrar som passar på till exempel en sekelskiftesvilla.

Glaset och dess funktioner

Det finns många olika funktioner att välja när det kommer till glas, allt ifrån sådant som rör glasets utseende till hur brand- eller inbrottssäkert det är. Du välja mellan enkelglas, dubbelglas eller tre glas vilket påverkar rutans isolationsförmåga. Vidare kan du bestämma om du vill ha glas som har argongas mellan sig eller som är isolerat med varmkant för att göra fönstret än mer energieffektivt. Precis som med allt annat så kostar tillval som gör fönstren energisparande och säkra mer. Dock kan du se det som en investering som sänker din värmekostnad och gör att du sover bättre vetandes att tjuven har svårt att ta sig in. Skall man köpa en dörr till sitt sommarhus, förråd eller sjöbod behövs det kanske inte så speciella glas, men det är upp till var och en. 

Materialval till fönsterdörr

Trä är ett klassiskt material som passar nästan alla hus. Det har dessutom en mycket god isolationsförmåga. Vill man bevara träets naturliga utseende och textur kan man välja att betsa dörren med hårdvaxolja eller liknande istället för att måla den. Det bästa är att följa den stilen som finns på husets eller stugans andra dörrar och fönster. 

PVC och plastkomposit är ett material som blir mer och mer populärt. Det är slitstarkt och ger bra isolering. Fönsterdörrar i plastkomposit finns att få i flera olika färger och utföranden. 

Aluminium är näst intill underhållsfritt och skiljer sig inte så mycket utseendemässigt från en målad dörr. Dörrar och fönster i aluminium passar mycket bra på platser som utsätts för väder och vind som till exempel villor och stugor på kusten.