Kategorier
Bygg

Välj rätt fasadrenovering i Stockholm

Är det dags för en fasadrenovering på ditt hus i Stockholm? Då är frågan vad du ska renovera och hur du ska göra det. För en fasadrenovering kan vara lika stor som den kan vara liten och enkel.

När du berättar för dina kollegor att du måste göra en fasadrenovering så kommer du troligen få beklagande ord och miner. De kommer troligen direkt tänka att du ska riva ner all fasad och kanske till och med göra om isolering innan du bygger upp den igen. Eventuellt tänker man även att du ska byta ut alla fönster och dörrar. Åtgärder som i sig är så pass dyra att du kommer tycka att en familjeresa till andra sidan jordklotet kostar kaffepengar. Men en fasadrenovering i Stockholm kan faktiskt vara någonting som är mer eller mindre omfattande. Det kan vara någonting som kommer tömma hela ditt sparkonto eller så är det någonting som inte kommer kosta mer än en familjemiddag ute på en trevlig restaurang. Du måste bara börja med att identifiera vad det är som behöver göras och hur du ska göra det.

Fasadrenovering på smart sätt

Om din fasad fullkomligt skriker efter en renovering så kan det vara lätt att tänka att du ska riva ner allt och börja om igen. Men oftast är det inte så illa som det kan se ut. Oavsett om du har en träfasad, en putsad fasad eller en tegelfasad så kan du alltid lappa och laga. En åtgärd som ändå kommer få fasaden att se som ny ut igen, utan att ta veckor eller kosta hundratusentals kronor. Så börja med att ta reda på ifall du endast kan fylla på med puts, byta ut en tegelsten eller en fasadbräda.

Förbered dig inför fasadrenovering

Det enda du behöver tänka på är att du ska göra ett grundligt arbete där du inte täcker in eventuella skador utan att fasaden och stommen är frisk och torr innan du ger dig på att täppa till alla hål igen. Samma gäller för målningen, eller den typ av ytbehandling som du har valt att använda för din fasad. Det kanske går att rengöra ytan och sedan måla ovanpå den gamla färgen istället för att ta bort allt innan målningen. Eller så kan det räcka med en enklare slipning för att ta bort färg som har lossnat istället för att fullkomligt avlägsna all färg som finns kvar sedan tidigare målningar av fasaden.